Προϊόντα
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Κατά την διάρκεια της διαμονή σας στην Κέα μην παραλείψετε να πάρετε μια πιο «ουσιαστική γεύση» από Τζιά.
δοκιμάζοντας και απολαμβάνοντας τοπικά εδέσματα, όπως ο «πασπαλάς» (μικρά κομμάτια χοιρινού κρέατος μαγειρεμένα με ντομάτα και αυγά), τα «τσίγαρα» (κομμάτια χοιρινού κρέατος με λίπος), η «λόζα» (καπνιστό χοιρινό κρέας), τα ντόπια λουκάνικα (καπνιστά και φτιαγμένα με ντόπια μυρωδικά), τα παραδοσιακά τυριά (ξυροτύρι, μυζήθρα, ξινό, κοπανιστή).
Σας προτείνουμε επίσης να γευτείτε κόκορα κρασάτο, αστακομακαρονάδα και βεβαίως τα φρέσκα ψάρια. Συνδυάστε το φαγητό σας με ένα ποτηράκι τζιώτικο κρασί που οι ντόπιοι αποκαλούν «μαυρούδι».
Πριν φύγετε, μην παραλείψετε να προμηθευτείτε ντόπια κρεατικά, εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο και θυμαρίσιο μέλι, παστέλι, χειροποίητα γλυκά κουταλιού, αμυγδαλωτά, αλλά και προϊόντα όπως το «σπαθόλαδο» και η «κεραλοιφή», που οι ντόπιοι θεωρούν ότι έχουν ιαματικές, επουλωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες.
ΤΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ
Αν και ο γαστρονομικός χάρτης του νησιού χρωματίζεται από τα πιάτα με φρέσκα ψάρια, που θα βρείτε παντού, δεν θα πρέπει να αδιαφορήσετε και για σπεσιαλιτέ, όπως ο "πασπαλάς" (κομματάκια χοιρινό κρέας μαγειρεμένα με αβγά και ντομάτα), η "λόζα" (παστό χοιρινό), τα "λουκάνικα", τα "τσίγαρα" (χοιρινό με λίπος), η "τηγανιά" (χοιρινό με κρασί), η "τσιγαρόπιτα", αλλά και ο κόκορας με πατάτες ή η σαλάτα αντράχλα. Όλοι αυτοί οι γαργαλιστικοί μεζέδες συνοδεύονται θαυμάσια με το ντόπιο κρασί "μαύρο" ή "μαυρούδι", ενώ για ένα εντυπωσιακό φινάλε αναζητήστε "παστέλι", "γλυκό κυδώνι", "μπεζέδες", αλλά και "νερόμελη", είδος κρέμας με νερό, μέλι, αλεύρι και αμύγδαλα ή καρύδι, που σερβίρεται πασπαλισμένη με κανέλα και σουσάμι. Οι κριθαρένιες κουλούρες και το ντόπιο μέλι, μπορούν να αποτελέσουν τα γευστικά ενθύμιά σας από την επίσκεψη στην Κέα. |
Η ΤΖΙΩΤΙΚΗ ΛΟΖΑ
Τζιώτικη λόζα |
ΤΟΥΛΟΥΜΟΤΥΡΙ ΚΕΑΣ
Τουλουμοτύρι Κέας |
Το νόστιμο τυρί που ωριμάζει μέσα σε τομάρι προβάτου ήταν κάποτε ανάγκη, αφού ψυγεία δεν υπήρχαν. Σήμερα, λίγοι συνεχίζουν την πανάρχαια τεχνική. Ο Γιάννης Μαρούλης είναι ο τελευταίος που φτιάχνει κάθε χρόνο παραδοσιακό τζιώτικο τουλουμοτύρι.
Το νόστιμο τυρί που ωριμάζει μέσα σε τομάρι προβάτου ήταν κάποτε ανάγκη, αφού ψυγεία δεν υπήρχαν. Σήμερα, λίγοι συνεχίζουν την πανάρχαια τεχνική. Ο Γιάννης Μαρούλης είναι ο τελευταίος που φτιάχνει κάθε χρόνο παραδοσιακό τζιώτικο τουλουμοτύρι. Παρά τη μικρή απόσταση που χωρίζει την Κέα από την Αθήνα, η παραδοσιακή αγροτική και κτηνοτροφική ζωή του νησιού δεν έχει, ευτυχώς, σβήσει.
Ο Γιάννης Μαρούλης με τη γυναίκα του, Μαργαρίτα, και την κόρη τους, Μαρία, παράγουν όλα τα εποχικά λαχανικά στα χωράφια τους, στου Μαύρου. Το χειμώνα φτιάχνουν λουκάνικα και λόζα -το νοστιμότατο καπνιστό χοιρινό ψαρονέφρι- ενώ το καλοκαίρι, εκτός από το φρέσκο ξινοτύρι, ετοιμάζουν και το τζιώτικο τουλουμοτύρι. Αν είστε τυχεροί, θα τα γευτείτε στην ταβέρνα τους, ανάμεσα Βουρκάρι και Οτζιά.
«Το σχολαστικό αλάτισμα, σε όλα τα σημεία του δέρματος, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο», μου είπε. Το παστό τομάρι απλώνεται στον ήλιο μια-δυο μέρες, να ξεραθεί τελείως. Ύστερα το μουσκεύει σε νερό για να μαλακώσει και το κουρεύει προσεκτικά, αφήνοντας κάπου τρία χιλιοστά μαλλί. Το μαλλί αυτό είναι απαραίτητο, γιατί είναι η «μόνωση», ανάμεσα στο τυρί και το δέρμα, που θα κρατάει ένα λεπτό στρώμα αέρα διατηρώντας τη δροσιά, όπως λέει ο Γιάννης.
Πολλοί διαλέγουν μόνο λευκά τομάρια, ώστε οι τρίχες που τυχόν βγουν να μη φαίνονται στο τυρί. Όμως ο Γιάννης, που δουλεύει μεθοδικά, δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει μαύρη προβιά, σίγουρος ότι το τυρί του θα είναι καθαρό. Πλένει για πολλή ώρα, χτυπώντας και τρίβοντας το τομάρι στη θάλασσα, μέχρι να είναι σίγουρος πως οι τρίχες που δεν έφυγαν στο κύμα είναι καλά στερεωμένες. Η Μαρία βοηθάει τον πατέρα της ανοίγοντας τρύπες με πρόκα. Πιέζοντας γερά κι οι δυο, κάνουν να χωρέσει ολόκληρο το πλάτος του δέρματος, σφιχτά, μέσα στο κλαδί, που παίζει το ρόλο μεγάλης βελόνας. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και επιδεξιότητα, γιατί αν σπάσει η λυγαριά, πρέπει να αρχίσει η δουλειά από την αρχή.
Τέλος, το δέρμα δένεται καλά με καθαρό σκοινί, το κλαδί που περισσεύει κόβεται και το τουλούμι γυρίζεται τα μέσα-έξω. Είναι, πλέον, έτοιμο για γέμισμα. Η κυρία Μαρίκα, η πεθερά του Γιάννη, αναλαμβάνει να γεμίσει το τουλούμι με τυρί. Είναι εντυπωσιακό πόσο τυρί χωράει το τουλούμι, καθώς πιέζεται και σιγά- σιγά φουσκώνει.
Όταν πλέον δεν χωράει άλλο, το πάνω άνοιγμα δένεται γερά και το γεμάτο τουλούμι αλατίζεται εξωτερικά και τοποθετείται σε δροσερό μέρος που αερίζεται καλά, όπου θα μείνει για δυο-τρεις μήνες. Το ελαφρά πικάντικο τουλουμοτύρι, με τη μοναδική γεύση, τρώγεται στην Τζια μαζί με τα ντόπια ξερικά ντοματάκια, αλλά και με τα γλυκύτατα σταφύλια του νησιού. |